Statiunea de Cercetare - Dezvoltare Agricola  Secuieni Neamt
1918 - 2018 | SARBATORIM IMPREUNA
ADER 1.1.4.
Contract nr. 471 / 14.11.2011

Proiecte
TITLUL PROIECTULUI: Identificarea, testarea ecologica si selectia genotipurilor de canepa monoica si dioica, precum si a inului de fibra, adaptate impactului schimbarilor climatice

Obiectivul general - Adaptarea tehnologiilor de cultură a plantelor şi de creşterea animalelor pentru diminuarea efectelor schimbărilor climatice.

Obiective specifice - Identificarea, testarea ecologică şi selecţia genotipurilor de cânepa monoică si dioică precum şi a inului de fibră, adaptate impactului schimbărilor climatice.

Obiective măsurabile din cadrul obiectivelor specifice
- Promovarea unor soiuri de cânepă monică, dioică pentru fibră  cu un conţinut THC sub 0,2% şi a unor soiuri de in de fibră adaptate diferitelor condiţii de cultură. Tema are ca obiective realizarea de activităti prioritare, cu referire la crearea şi selecţia de soiuri de cânepa şi in de fibră cu însuşiri de calitate superioară, implementarea lor in unităţile de producţie diferentiat în funcţie de utilizarea tradiţională, industria farmaceutică sau industria lacurilor şi vopselelor.
-Selecţia unor genotipuri de in cu 1-2 % procent fibra mai mare decât la soiurile Rolin, Mădaraş şi Mureş.
-Selecţia unor genotipuri de in si canepa cu mai mare adaptabilitate la condiţiile de stres.
-Îmbunătăţirea toleranţei la secetă prin testarea în sistem neirigat.
-Experienţă în câmp prind selecţia ritmului de creştere, vigoare, talie, capacitate de producţie.
-Selecţia pentru procentul de fibră prin determinări în laborator.
-Selecţia în cultură deasă privind capacitatea de producţie, rezistenţă la cădere, boli şi secetă.
Exceptând rezistenţa la cădere si boli, majoritatea obiectivelor sunt măsurabile si cuantificabile în câmp şi laborator.
La canepa dioica ce se cultiva in special pentru productia mare de tulpini si continutul in fibre, se va urmari prin selectare resursele genetice cu rezistenta la impactul climatic, cu productie de tulpini si fibre mai mari decat soiul aflat in cultura, sau caractere fenotipice si genetice diferite care intrunesc conditiile de omologare si brevetare.
- anual se vor identifica 4-5 linii pentru verificarea productivitatii;
- testarea in laborator pentru identificarea plantelor cu continut scazut in THC mai mic de 2%;
- analiza continutului in fibre si selectarea familiilor ce depasesc continutul in fibre, comparativ cu soiul cultivat;
- selectia genotipurilor tolerante sau rezistente la seceta si arsita atmosferica;
 Canepa monoica nu s-a cultivat pana in prezent exclusiv pentru productia de samanta. Prin selectare se vor identifica din sursele genetice disponibile in cadrul laboratorului de ameliorare, genotipuri de mare productivitate. Rezultatele preliminare au evidentiat genotipuri cu perioada de vegetatie redusa, sub 100 de zile, ce face posibila obtinerea de samanta in cultura succesiva, activitate introdusa in proiect.
- selectarea anuala a 20 de familii cu perioada de vegetatie mai mica de 100 zile;
- identificarea in camp prin selectie a urmatoarelor caractere: ritmul de crestere, talie, capacitate de productie, continut scazut in THC.
- cultivarea si selectarea in conditii de cultura succesiva, prin amplasarea experientelor dupa data de 1 iulie.
- identificarea a 5-6 genotipuri anual care corespund activitatii proiectului.
- stabilirea densitatii normei de samanta, distanta intre randuri, epoca de semanat, pentru genotipurile selectate.
- producerea semintei in faza finala in vederea propunerii spre omologare.

Relevanţa proiectului faţă de obiectivele programului
Inul este cultura care asigură cantităţi mari de fibră pe unitatea de suprafaţa, aproximativ 1500-2200 kg/ha, o masă lemnoasă după meliţare echivalente cu creşterea anuală a unui hectar de pădure, necesită o cantitate redusă de substanţe nutritive NPC 120 kg brut la hectar. Este o bună premergătoare pentru toate plantele de cultură. Canepa dioica este mare producatoare de masa vegetala, 12 tone tulpini, din care 30% fibra plus frunze si radacini, fiind in acelasi timp mare consumatoare de elemente fertilizante. Cu toate acestea prin valorificarea sub forma de lemn, fibre si alte subproduse, la preturile actuale este o cultura competitiva. Este o buna premergatoare pentru toate plantele de cultura si este de o importanta deosebita in refacerea structurii solului, absorbtia metalelor grele si a toxinelor din sol. Un soi nou de canepa dioica rezistent la impactul schimbarilor climatice, va aduce noi caractere de complementaritate ce vor contribui la luarea in cultura si marirea suprafetelor destinate. Cercetarile la canepa monoica vor implica resurse genetice cu variabilitate mare in privinta perioadei de vegetatie, retinandu-se cele favorabile amplasarii in sistem de cultura succesiva. Este un domeniu nou de cercetare si implementare a cunostintelor intr-un produs nou, ce va impune in acelasi timp o noua tehnologie de cultura stabilita prin experimentari in realizarea parametrilor optimi de productie de samanta, continut scazut in THC, procent ridicat de ulei si o diversificare a compozitiei acestuia.

Schema de realizare a obiectivelor proiectului, prin etapele/fazele propuse
Realizarea proiectului se va desfasura in 7 faze:
- in anul 2011, prima faza, in anii 2012-2013-2014 se vor desfasura cate 2 faze anual, la date calendaristice: 30 iunie si 30 decembrie ale fiecarui an.
Reponsabilitatile partenerilor in realizarea proiectului, conform planului de realizare sunt:
Conducator proiect (SCDA Secuieni - Neamt) – identificarea de linii si resurse genetice pentru obtinerea unui cultivar de canepa monoica pentru samanta pretabil amplasarii in sistem succesiv si elaborarea tehnologiei specifice.
Partener 1 (SCDA Lovrin - Timis) – identificarea de linii si resurse genetice pentru obtinerea unui cultivar de canepa dioica pentru tulpini si fibre rezistent la impactul schimbarilor climatice.
Partener 2 (SCDA Livada - Satu Mare) – identificarea de linii si resurse genetice pentru obtinerea unui nou cultivar de in pentru fibre adaptat conditiilor de impact climatic.
Rezultatele faziale obtinute vor fi raportate la termenele prevazute prin intocmirea de referate stiintifice de catre fiecare partener. Rezultatele finale vor fi cuprinse in raportul final pe parteneri si total proiect, cu identificarea liniilor de perspectiva si tehnologiilor pretabile trimiterii spre omologare si brevetare.
Partenerii vor organiza procesul de producere al semintelor pe categorii biologice SA, PB in laboratoarele de profil si a semintei de baza in sectorul de dezvoltare al unitatilor.


[sus]