Statiunea de Cercetare - Dezvoltare Agricola  Secuieni Neamt
1918 - 2018 | SARBATORIM IMPREUNA
Coeziune economica si sociala
Dezvoltarea resurselor umane

Proiecte
Uniunea Europeana
Proiect finantat din PHARE
Ministerul Integrarii Europene
Ministerul Integrarii Europene

Calificarea si recalificarea tinerilor someri si a altor grupuri vulnerabile in meseria de Operator introducere, validare si prelucrare date , cat si dezvoltarea de abilitati pentru exploatarea unui program informatic de evidenta contabila generala.

Localizare : Grupurile tinta vor fi din orasele Roman din judetul Neamt si Buhusi din judetul Bacau

Rezumat

Proiectul se incadreaza in Prioritatea 2 si are ca scop facilitarea accesului pe piata fortei de munca a tinerilor someri, someri de lunga durata, tineri care au absolvit 10 clase de la Institutiile de ocrotire sociala, cat si populatia rroma din orasele Roman si Buhusi, prin calificarea sau recalificarea in meseria de Operator introducere, validare si prelucrare date , cat si dezvoltarea de abilitati pentru exploatarea unui program informatic de evidenta contabila generala.

Obiective

Obiectivul general - facilitarea accesului pe piata fortei de munca a celor aflati in cautarea unui loc de munca, a tinerilor care parasesc institutiile de ocrotire sau a rromilor, ceea ce va duce la dezvoltarea economica a regiunii si la intarirea coeziunii sociale.

Obiectivul specific - calificarea sau recalificarea in meseria de Operator introducere, validare si prelucrare date , cat si dezvoltarea de abilitati pentru exploatarea unui program informatic de evidenta contabila generala. Cele doua abilitati in exploatarea unui computer si a unei aplicatii informatice de evidenta contabila generala, fac ca absolventii acestor cursuri sa poata fi angajati intr-o firma din orice domeniu de activitate : productie, servicii, comert, IMM-uri sau de stat. Aceasta meserie va fi cautata din ce in ce mai mult, tinand cont ca evidenta informatizata a bunurilor, serviciilor si cea contabila vor trebui sa fie aplicate prin lege .

Relevanţa proiectului faţă de obiectivele programului

Deoarece proiectul se axeaza pe prioritatea 2 "Intensificarea masurilor active de ocupare ca instrument sistemic pentru stimularea ocuparii fortei de munca" , prin tematica sa de formare profesionala, putem spune ca la terminarea lui, cu ajutorul diplomelor de absolvire recunosute de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale cat si de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, fiecare cursant se va putea angaja in oricare intreprindere care tine o evidenta contabila pe calculator, ceea ce va duce la scaderea numarului de someri din zona si inplicit la ridicarea nivelului de trai cat si la dezvoltarea economica a regiunii.

Relevanţa proiectului faţă de priorităţile programului

Proiectul se adreseaza somerilor printr-o recalificare sau o calificare initiala , in special tinerilor care au absolvit 10 clase si nu si-au gasit un loc de munca, cat si tinerilor care parasesc institutiile de ocrotire sau rromilor din orasele Roman si Buhusi.

Llista grupurilor ţintă şi numărul estimat al beneficiarilor direcţi şi indirecţi

Proiectul isi propune sa califice sau sa recalifice in meseria Operator introducere, validare si prelucrare date , cat si dezvoltarea de abilitati pentru exploatarea unui program informatic de evidenta contabila generala, un numar de 28 someri, carora li se va emite cate un Certificat de calificare atestat, recunoscut de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei. Acestia vor di impartiti in 2 grupe de 14 persoane. Durata de scolarizare a fiecarei grupe va fi de 720 ore conform Metodologiei din 23.07.2003 de autorizare a furnizorilor de formare profesionala a adultilor, emisa de Ministerul Muncii Solidaritatii Sociale si Familiei si Ordinului nr. 3112 din 27.01.2004 pentru aprobarea Nomenclatorului calificarilor pentru care se pot organiza programe finalizate cu certificate de calificare , emis de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului. De mentionat ca daca exista cerinte pentru calificare, mai mari decat ne-am propus vor fi admisi la curs un numar suplimentar de max. 30%, care nu vor intra in planul initial de angajare, care este de 15% dintre absolventi propusi in proiect.

O grupa de 14 persoane va fi de tineri someri din Roman si o alta grupa de 14 persoane va fi din Buhusi. Se va acorda consultanta dupa terminarea cursurilor tuturor absolventilor care au neclaritati sau intimpina greutati in exploatarea programelor informatice de contabilitate sau pentru diferite probleme in exploatarea computerului. Numarul de consiliati va fi de 28 persoane.

Motivele alegerii grupurilor ţintă si a activităţilor

Grupurile tinta formate din someri de lunga durata, tineri someri care au terminat 10 clase intr-o institutie de ocrotire sau tineri din populatia rroma care au absolvit 10 clase, au fost alese din orasele Roman si Buhusi deoarece aici somajul este cel mai ridicat in zona si pentru ca cele doua orase se afla in Anexa F de prioritati ale regiunii Central-Vestice a Moldovei. De asemenea sediul SCDA Secuieni se afla intre cele 2 orase, existand posibilitatea aducerii cursantilor mai usor cu autobuzul. Deoarece cursurile de calificare se vor finaliza cu un Certificat de absolvire atestat, iar meseria pe care o propunem a fi invatata este de actualitate si de viitor, consideram ca prin profesionalismul expertilor formatori de la SCDA Secuieni si Grupul Scolar Agricol Agricol "Ion Ionescu de la Brad" Horia , absolventii acestor cursuri vor putea sa se angajeze mai usor pe piata muncii, deoarece ei vor poseda si o experienta in exploatarea unui program informatizat de evidenta contabila.

Relevanţa proiectului pentru grupurile ţintă

Consideram ca tipul de curs ales satisface nevoile de calificare ale grupurilor tinta, deoarece in urma absolvirii lor, cursantii se pot angaja in orice domeniu de activitate unde se tine o evidenta informatizata. Astfel ei se vor putea angaja in comert, in servicii, in industrie sau agricultura, oriunde sa poata exploata un program de contabilitate, fara a fi necesar sa cunoasca elemente specifice de contabilitate.

Motivele alegerii metodologiei propuse

Echipa de conducere a proiectului are experienta in derularea altui proiect de formare profesionala si toate activitatile care sunt propuse in acest proiect au fost verificate in practica , au dat rezultate si sunt necesare in derularea actualului proiect.

Cum intenţionează proiectul să continue proiecte anterioare

Proiectul actual este o continuare a unui alt proiect de formare profesionala, din perspectiva calificarii si recalificarii somerilor in alte domenii de activitate fata de cele in care au fost instruiti initial si prin faptul ca se ridica nivelul de calificare al somerilor din zona, ceea ce va duce in final la incadrarea lor in campul muncii si la ridicarea nivelului economic al zonei.

Nivelul implicării şi activitatea altor organizaţii în proiect

La implementarea proiectului vor participa 2 unitati: SCDA Secuieni si Grupul Scolar Agricol "Ion Ionescu de la Brad" Horia. SCDA Secuieni este solicitantul principal si va pune la dispozitie toate facilitatile ( spatii, aparatura) o parte din expertii formatori si suma integrala de cofinantare. Va raspunde si va desfasura toate activitatile din proiect iar toate achizitiile de bunuri si servicii care se vor face pe parcursul proiectului vor ramane in dotarea SCDA Secuieni. Grupul Scolar Agricol "Ion Ionescu de la Brad" Horia este partener in proiect. El va pune la dispozitie 2 lectori pentru desfasurarea cursurilor si va emite Cetificate de absolvire atestate, in calitate de unitate autorizata in emiterea de diplome pentru formarea profesionala a adultilor. Grupurile tinta vor fi implicate in proiect prin invatare activa atat in ce priveste partea teoretica, cat si in deprinderea abilitatilor de exploatare a unui program informatic de contabilitate generala.

Motivele pentru alegerea rolului fiecarui partener

SCDA Secuieni are rolul de coordonator in proiect deoarece are experienta in desfasurarea unui astfel de proiect de formare profesionala. SCDA Secuieni a mai derulat un proiect in care a scolarizat 5 grupe pentru formare profesionala. Deasemenea are o parte din facilitatile necesare desfasurarii cursurilor , cat si o parte din expertii formatori. O alta componenta importanta a rolului SCDA Secuieni este aceea ca unitatea are forta financiara pentru cofinantarea proiectului. Cu toate ca SCDA Secuienei are in Statut prevazuta activitatea de formare profesionala, ea nu poate emite certificate de absolvire recunoscute in tara, deoarece nu este atestata in acest scop. Grupul Scolar Agricol "Ion Ionescu de la Brad" Horia prin statutul pe care il are si prin faptul ca se va atesta pentru eliberarea de diplome de absolvire pentru calificarea si recalificarea somerilor prin cursuri de formare profesionala, va contribui la finalizarea cu succes a proiectului. De asemenea va pune la dispozitia proiectului 2 experti formatori, care vor sustine cursuri teoretice la cele doua grupe de cursanti.

Impactul aşteptat asupra grupurilor ţintă

(a)situaţia grupurilor ţintă
Grupurile tinta prin absolvirea cursurilor de calificare si recalificare isi vor imbunatati cunostintele profesionale prin schimbarea calificarii. Noua lor calificare in domeniul informatic le oferea o sansa de invatare pe termen lung deoarece vor sti sa exploateze un computer, vor sti sa-si caute si alte oportunitati de afaceri si de munca. De asemenea prin deprinderea de abilitati in exploatarea unei aplicatii informatice de contabilitate generala, care se poate folosi in orice domeniu de activitate, cum ar fi comert, angro-uri, IMM sau intreprinderi de stat, vor putea sa-si schimbe locul de munca in functie de nevoile lor reale.

(b)capacităţile manageriale şi tehnice ale grupurilor ţintă şi ale partenerilor
Prin absolvirea acestor cursuri , grupurile tinta isi vor perfectiona metoda de invatare, de absorbtie a informatiilor si de planificare a activitatilor viitoare. Aceste cursuri ii vor invata sa fie mai rigurosi in indeplinirea sarcinilor de munca, pentru ca in domeniul calculatoarelor nu trebuie sa gresesti, iar daca se mai intampla trebuie sa-ti corectezi imediat greseala pentru ca altfel nu poti finaliza ce ti-ai propus.

Nivel instituţional
In urma terminarii proiectului va ramane o sala de instruire complet dotata cu calculatoare, o metodologie de lucru bine pusa la punct in ce priveste calificarea in meseria de "Operator introducere, validare si prelucrare date" , un program informatic de contabilitate care va fi un bun instrument de invatare practica. Toate aceste dotari vor ramane in proprietatea SCDA Secuieni si vor putea fi folosite si dupa terminarea proiectului, atat pentru noi cursuri de formare profesionala a somerilor doritori sa-si schimbe profilul meseriei, cat si pentru cei care vor sa se documenteze sau sa invete pe internet.
Experienţa în proiecte similare

SCDA Secuieni a derulat in perioada 2002-2003 un proiect de formare profesionala a somerilor disponibilizati din intreprinderi prin programul RICOP. Titlul proiectului a fost : ”Asistanta, consultanta si formare profesionala in meseriile : lucrator calificat in culturi de camp, crescator-ingrijitor de animale domestice pentru productia de lapte si carne”

Grupurile tinta au fost din orasele Roman, Buhusi si imprejurimi, com. Savinesti si Borlesti. Au fost planificate a fi scolarizate 75 persoane, iar in final datorita cererilor suplimentare de instruire s-au recalificat un nr. de 84 persoane. SCDA Secuieni a fost solicitantul principal, avand o colaborare pentru desfasurarea cursurilor cu AJOFM Neamt, care a eliberat certificatele de absolvire atestate, valabile in toata tara.


[sus]