Testare ecologică
Urmăreşte adaptabilitatea faţă de condiţiile climatice din zona de influenţă, a celor mai noi creaţii la cerealele de toamnă şi de primăvară, leguminoase pentru boabe şi furaj, plante textile, plante medicinale şi aromatice și culturi furajere.
În urma cercetărilor efectuate s-au introdus în cultură cele mai noi genotipuri ca de exemplu:
• la grâu – Glosa, Arieşan, Dropia, Gruia, Izvor, Dumbrava, Miranda, Andrada și se recomandă extinderea de noi soiuri: Otilia, Pajura, Pitar, Codru cu rezistență bună la secetă și arșiță;
• la orzul de toamnă – Dana, Univers, Andreea, Cardinal;
• la triticale – soiurile: Haiduc, Plai, Titan, Stil și Gorun, extinse în agricultură, realizează producții mai mari decât alte specii de cereale păioase, dar se recomandă extinderea în cultură și a noilor soiuri: Mezin, Negoiu, Oda, Pisc, Torent și Sitar care prezintă toleranță ridicată la condițiile nefavorabile de mediu;
• la porumb – pentru producția de boabe cele mai bune rezultate s-au obţinut cu hibrizii din grupa FAO 200-300 ca: Turda 165, Turda 200, Turda 201, Turda Favorit, Turda Star, Olt, Fundulea 376;
• la soia recomandăm cultivarea soiurilor Triumf, Safir, Onix, Eugen, Darina;
• la fasole soiul Delia a reacţionat foarte bine la condiţiile climatice specifice zonei, iar la mazăre, soiurile Magistra și Proteal.
Culturi comparative cu soiuri de grâu |
Culturi comparative cu soiuri de orz |